Nabídka

Informace

Prohlédnuté produkty

Česká republika- 200 Korun 2008: 650. VÝROČÍ VYDÁNÍ NAŘÍZENÍ KARLA IV. O ZAKLÁDÁNÍ VINIC b.k.

450 Kč

Viz originální fotografie

Tento produkt již není na skladě

Parametry

Stříbrná pamětní mince je uložena v kapsli, k minci se dodává katalogová karta zelené barvy s jemným rastrem, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení. Text je dvojjazyčný v češtině a angličtině.  

Více informací

Na lícní straně dvousetkoruny se nachází přepis nástěnné malby zobrazující lisování vína, která je součástí svatováclavského cyklu na schodišti ke kapli svatého Kříže na Karlštejně. Název státu „ ČESKÁ REPUBLIKA“ je při spodním okraji dvousetkoruny a nad ním je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Značka České mincovny je umístěna při horním okraji dvousetkoruny.

Na rubu dvousetkoruny je přepis ilustrace zobrazující kypření půdy, sběr plodů a odnášení hroznů do lisu, která pochází z Velislavovy bible. Nad ním je monogram císaře Karla IV. Při levém, spodním a pravém okraji dvousetkoruny je neuzavřený opis „NAŘÍZENÍ KARLA IV. O ZAKLÁDÁNÍ VINIC“ a letopočty „1358/2008“. Autorem návrhu dvousetkoruny je akademický sochař Jiří Věneček. Jeho iniciály tvořené spojenými písmeny „jv“ jsou umístěny při spodním okraji dvousetkoruny nad opisem.

(zdroj ČNB)

6 Ostatní výrobky ve stejné kategorii: